Μακεδονικές καταλήψεις συνέχεια (και το μουστάκι του χίτλερ)

Έχουμε γράψει μέχρι στιγμής για τη προσπάθεια δημιουργίας εθνικιστικού κλίματος (και φρονήματος) μέσα στα σχολεία (κυρίως της βου ελλάδας) απο (άκρο)δεξιούς κύκλους. Πέρα από τις φάπες -κυριολεκτικά ή μεταφορικά- που τους χάρισαν σε πολλές περιπτώσεις οι πολυεθνικοί (και αξίζει να τονιστεί αυτή η λέξη) μαθητές και μαθήτριες, θα θέλαμε να σταθούμε σε περιπτώσεις όπου είδαμε πανό με “αντιφασιστικά” μηνύματα  μαζί με τη φράσεις του τύπου “Μακεδονία Γη Ελληνική”.

 

Γιατί όσο σχιζοφρενικές να φαίνονται αυτές οι εικόνες, τόσο μαρτυρούν τις αιτίες της ανάδειξης του σοβινισμού και εθνικισμού στην ελλάδα ή πιο απλά της ανάδειξης του ελληνικού επεκτατισμού. Θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο επεκτατισμό πέρα από τη προφανή έννοια της (γεω)πολιτικής επιρροής και ηγεμονίας στην ανατολική μεσόγειο -για την οποία όποιος κάνει οτι δεν καταλαβαίνει μπορεί να παεί να δει τις βόλτες που κάνουν οι φρεγάτες της κυπροελληνοαιγυπτισραηλινής συμμαχίας-  και στα βαλκάνια (συμφωνία των πρεσπών και βόρεια ήπειρος) αλλά και για να περιγράψουμε την πάλη για την ιδεολογική ηγεμονία εντός του ρηχού και βαθέους ελληνικού κράτους μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς του, στο εσωτερικό του. 

 

Για τη δεξιά δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούμε πολύ, είναι εμφανής η προσπάθεια αναθεώρησης της (έως και πολύ νεώτερης) ιστορίας από αντιδραστικούς κύκλους (από το ΕΑΜ, τους νεκρούς του πολυτεχνείου μέχρι και την εξέγερση του Δεκέμβρη) και την εμπέδωση ενός διαρκούς κλίματος ανασφάλειας που χρήζει μιας διαρκούς άμεσης επέμβασης. Ο εθνικός κορμός όμως πέρα από τους απογόνους χιτών (ή απλών fans) για πολλά χρόνια χτίστηκε -και- πάνω στην ιδεολογία του αριστερού αντι-ιμπεριαλισμού και της poor ελλάδας που την πολεμάνε όλοι οι κακοί του κόσμου. Και επειδή όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα (εκλογές και άρα κομμάτι της πίτας) τον τρώνε οι κότες, κάθε κομμάτι της -εντός, εκτός και επί ταυτά κοινοβουλίου- αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της έχει σε ένα ποσοστό τον πατριωτισμό που χρειάζεται.

 

Και πάμε πάλι πίσω στα σχολειά τώρα.  Πως από τη μια μέρα στην άλλη η χρυσή αυγή κατάφερε να έχει τόσο μεγάλη (πανελλαδική) κινητοποίηση μέσα στα σχολεία? Η απάντηση είναι ότι δεν είχε. Οι εθνικιστικές καταλήψεις μπορεί να στηρίχθηκαν και να πριμοδοτήθηκαν το καταδύναμιν από την ναζιστική οργάνωση αλλά ο πυρήνας τους ήταν εντός του εθνικού κορμού (κάθε απόχρωσης). Και αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη περηφάνια για τους αντιφασίστες και αντιφασίστριες κάθε φυλετικής καταγωγής που στήνουν αυτόνομους πυρήνες εντός των σχολείων κόντρα στα αφεντικά, το κράτος τους και ότι σκατίλα πάει πακέτο.

 

Καταλήψεις για τις ανάγκες μας, όχι για τις ανάγκες των αφεντικών!

Leave a Reply