Airbnb Wars : Europe strikes back

Σε γνωστή free φυλλάδα-άνδρο της αφομοίωσης και του εναλλακτισμού (γκουχουlifoγκουχου) κυκλοφόρησε στις 21.06 άρθρο για τους ευρωπαϊκούς εκδικητές/πόλεις κατά της πολυαγαπημένης Airbnb. Σύμφωνα με το άρθρο, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο,  Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη ενώνουν τις ευρωπαϊκές τους δυνάμεις (sic) ενάντια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στις καταστροφές που έχουν φέρει στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Με τους αριθμούς των καταχωρημένων σπιτιών να αγγίζουν τις 18.000 σε Άμστερνταμ και Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και περίπου 60.000 στο Παρίσι είναι εμφανές πως η Airbnb έχει γλυκάνει αρκετές τσέπες. Το άρθρο συνεχίζει : «Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι τα σπίτια πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για να ζουν οι πολίτες. Πολλοί υποφέρουν από τη σοβαρή έλλειψη στέγασης. Όπου τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται πιο προσοδοφόρα στους τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικιών», ανέφεραν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ. Μετά συνεχίζει για αλλοτρίωση του χαρακτήρα των γειτονιών, έλλειψη σπιτιών για τους κατοίκους κλπ. 

 

Για να είμαστε ξεκάθαρες και μεις μιλάμε για τον τρόπο που παρεμβαίνει η Airbnb στις πόλεις μας, για το γεγονός ότι δε βρίσκουμε σπίτι να νοικιάσουμε και ότι ο κάθε μεσοαστός-μικροαστή έχουν βάλει το κοτέτσι τους στην πλατφόρμα και αν δεν το έχουν βάλει, θέλουν υπέρογκα ποσά για να μας το νοικιάσουν. ΑΛΛΑ η διαφορά των european avengers και της φυλλάδας τους με εμάς, είναι ότι εμείς δεν θέλουμε μία πόλη με κάτοικους-τουρίστες. Για να εξηγούμαστε και μη παρεξηγούμαστε, δε νομίζουμε πως στις πόλεις-μουσεία θέλουν μετανάστριες και προλετάριους στα κέντρα των πόλεων, ήδη σε Παρίσι-Βερολίνο έχουν εκδιωχθεί στα προάστια εδώ και χρόνια τέτοια παρασιτικά υποκείμενα, υποκείμενα που μολύνουν τις καθαρές τους μητροπόλεις με την διαφορετικότητά τους και τη οικονομική τους κατάσταση. Και όταν λέμε εκδιώχθηκαν εννοούμε για όσες/ους δεν μπόρεσε να αφομοιώσει και να απορροφήσει το σύστημα. Ναι, γινόμαστε γραφικές αλλά η κατάσταση στην πόλη μας αλλάζει και δεν είμαστε καθόλου οκ με αυτό. 

 

Στην Αθήνα, αν αυτή τη περίοδο ψάχνεις σπίτι σου ευχόμαστε καλό κουράγιο και υπομονή, γιατί αν δεν έχεις σκοπό να πας 10^7 χλμ  από το κέντρο ή να μείνεις σε καμιά αποθήκη (που ούτε αυτές παίζουν πια) δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι. Και στη τελική γιατί τόσος ζήλος με το κέντρο; Yπάρχουν και αλλού γειτονιές – ναι, οκ αλλά αν σπουδάζεις-βγαίνεις-δουλεύεις στο κέντρο όπως πολλοί και πολλές από εμάς, θα καταλαβαίνεις πως το να μένεις μακρυά δεν είναι θέμα τεμπελιάς, είναι θέμα επιβίωσης. Με το μετρό να έχει οριακά μεταμορφωθεί σε αεροδρόμιο με τις σουπερ-ντουπερ μπάρες του, τα λεωφορεία να γεμίζουν σιγά σιγά ελεγκτές, η μετακίνησή μας σε αυτή τη πόλη καθίσταται ασύμφορη. Αν δεν έχεις ένα μέσο – που και πάλι κοστίζει μπόλικα – δεν έχεις την ευχέρεια να μένεις μακρυά από το πεδίο κοινωνικοποίησης και εργασίας σου που ας μη γελοιόμαστε κυρίως είναι το αγαπημένο μας κέντρο. Πίσω στην Airbnb. Αυτή τη περίοδο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν περίπου 5000 σπίτια στην πλατφόρμα, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 5000 κάτοικοι (έστω ότι μέναν όλοι/ες μόνοι/ες τους) αποκλείονται από το κέντρο της πόλης.

 

Πίσω στη φυλλάδα, γιατί τα περί Airbnb τα έχουμε ξαναναλύσει (https://flussocreativo.espivblogs.net/2019/01/09/toyrismos-airbnb-amp-amp-gentrification-part-1/ (part-2,3,4)). Τόσο καιρό τα free press έχουν οργιάσει με τους τοπ 10 προορισμούς για εναλλακτικό τουρισμό στη Ευρώπη, που να πας, τι να δεις, τι να φας για να το ζήσεις διαφορετικά και αυθεντικά – ακριβώς δηλαδή ότι προτείνει και η ίδια η Airbnb στο site της. Άρα γιατί τέτοια πρεμούρα τώρα για το τι λένε οι κάτοικοι; Μήπως γιατί βλέπουν ότι σιγά σιγά η φούσκα σκάει και όταν σκάσει θα σκάσει στα μούτρα τους; Μήπως γιατί τώρα που άρχισε να ακουμπάει και τους πιο πάνω το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας (κυρίως για αγορά όμως όχι ενοικίαση) πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει; Αυτά τα σενάρια δεν είναι απλές συνομωσιολογίες.

 

Είναι γεγονός πως η φάση φεύγει από τα ΒΠ και γυρνάει στο κέντρο. Στην  πλ. Αγίου Γεωργίου που σφύζει από όλων των ειδών τον κόσμο, που από κει που όλοι/ες πέρναγαν και φυλάγανε τις τσάντες τους από τους «κακούς» μετανάστες, τώρα ψάχνουν απεγνωσμένα σπίτι στην απ εντ κομινγκ Κυψέλη, στο Μεταξουργείο και το Κουκάκι όπου στεγάζονται όλοι οι καλλιτέχνες του ντουνιά και στο οχυρό του Κολωνακίου που βλέπουμε να γίνεται καμ μπακ από τους αστούς. Με το ιστορικό τρίγωνο να  έχει πάρει φωτιά από τους ατενίστας και τις τσάρκες τους και το «πρόβλημα» των μικροπωλητών έξω από την ΑΣΣΟΕ και τα Εξάρχεια να πρωταγωνιστούν στα media και στις προεκλογικές καμπάνιες, όλοι θέλουν να γυρίσουν στο κέντρο συνεπώς τώρα οι κακοί τουρίστες μας τρώνε τα σπίτια! Το θέμα είναι ποια σπίτια τρώνε και αν δεν τα φάνε εκείνοι ποιοί θα τα φάνε;

 

Σίγουρα όχι εμείς. Εμείς δεν ανήκουμε στην καθαρή εικόνα της εξευγενισμένης ΑΘήνας, εμείς θα αποτελούμε εμπόδιο στην εύρυθμη καθημερινότητα του νέου ανανεωμένου κέντρου, με τις πορείες, τις εκδηλώσεις και τη διασκέδασή μας. Το Airbnb και κάθε τέτοια «μόδα» είναι εχθρική απέναντί μας γιατί μας στερεί τις βασικές μας ανάγκες, μας αποξενώνει και μας τοποθετει έξω από τη πόλη που ζούμε και δρούμε. 

 

Γι’ αυτό λοιπόν για μας, όπως λέγανε και κάποιοι/ες σύντροφοι/ισσες στο παρελθόν (https://issuu.com/stekiar/docs/15_28_03_to_kedro_einai_polemos_bro/6), το κέντρο είναι πόλεμος και όπως και τότε, έτσι και τώρα, ξέρουμε πολύ καλά σε ποια πλευρά βρισκόμαστε!

Leave a Reply