Τώρα που στερέψαν από δικαιολογίες

19.11.18
«Είναι γνωστό πως η κορυφή ενός παγόβουνου αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του συνολικού του όγκου. Και είναι δεδομένο πως η μόνη στιγμή που συνειδητοποιεί κανείς τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 90% είναι η στιγμη της –βίαιης- πρόσκρουσης. Το μέχρι θανάτου λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh , είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση. Καθώς χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να γίνει σαφές πως ο φασισμός σαν κοινωνικές σχέσεις και κοινωνικές συμπεριφορές είναι κάτι πολύ πιο ευρύ και ενίοτε πολύ πιο βίαιο από τους σεσημασμένους παρακρατικούς της χ.α. και κάθε άλλου τέτοιου μορφώματος. Γι’ αυτό το σώμα του Ζακ, το κορμί της Zackie Oh, είναι κάτι περισσότερο από το τραγικό αποτέλεσμα της δολοφονικής λύσσας ενός φασίστα κλεπταποδόχου κι ενός επαγγελματία παρακρατικού. Το σώμα του Ζακ, το  κορμί της, Zackie Oh είναι σημείο τομής και συμπύκνωσης κάθε κρυφού και φανερού φασισμού που διατρέχει το εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.»  (περιοδικό Barricada #53)

 

Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν σήμερα οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ Κωστόπουλου οι οποίες έδειξαν ότι δεν είχε γίνει χρήση κανενός είδους ναρκωτικού από τον Ζακ. Για μας είτε ήταν χρήστης είτε όχι, είτε μπήκε να ληστέψει είτε όχι, δεν αλλάζει κάτι, στη Γλάδστωνος στις 21.09 δολοφονήθηκε βίαια από νοικοκυραίους και μπάτσους ένας άνθρωπος στο βωμό της τάξης και ασφάλειας, της προστασίας της ιδιοκτησίας και της μισαλλοδοξίας.  

 

Το πόρισμα των εξετάσεων λοιπόν ήρθε να κάνει για άλλη μια φορά σαφές πόσο καλά λειτουργεί το σύμπλεγμα αστυνομίας-media. Η αστυνομία θέλοντας να στρέψει τη κοινή γνώμη εναντίον του Ζακ διέρρευσε στα media την πληροφορία πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο σε κατάσταση σοκ που κατά πάσα πιθανότητα κατέρρευσε λόγω υπερβολικής δόσης και φυσικά τα πάντα πρόθυμα media έκαναν αυτή τη «πληροφορία» είδηση με τα κανάλια να ωρύονται για την επικινδυνότητα στην περιοχή λόγω των τοξικοεξαρτημένων και να κάνουν γκάλοπ για το κατά πόσο σωστά ή λάθος έπραξαν οι Δημόπουλος και Χορταριάς. Αυτό που «παρέλειψαν» όμως να δείξουν είναι τους 8 αστυνομικούς που βάραγαν τον ήδη αιμόφυρτο Ζακ και αφού βγήκαν στην δημοσιότητα τα βίντεο που δείχνουν τη ψυχρή δολοφονία, έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη βία αυτή ως άμυνα επειδή κρατούσε ο δράστης μαχαίρι (σημ. δεν βρέθηκε κανένα δακτυλικό αποτύπωμα του Ζακ στο μαχαίρι) και ως τυπική διαδικασία σύλληψης («Τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερo ή τίποτα λιγότερο απ’ ότι έκαναν οι συνάδελφοί μου στη προσπάθεια χειροπέδησης του.») . 

 

Το διάχυτο μίσος για τους τοξικοεξαρτημένους/μενες και ατάκες όπως: «Καλά του έκανε του πρεζάκια, μας έχουν κατακλέψει» ή «Αφού δεν τους μαζεύει η αστυνομία κάτι πρέπει να κάνουν και αυτοί να προστατευτούν» κατέκλυσαν τις τηλεοπτικές οθόνες και τα social media μέχρι και σήμερα που όλος ο κόσμος που επικροτούσε τους δύο δολοφόνους ξαφνικά έμεινε χωρίς άλλη δικαιολογία για το μίσος του. Βασικά, άφησε να φανεί ακόμα περισσότερο πως σημαντικό ρόλο στο πως παρουσιάστηκε η όλη υπόθεση μιντιακά έπαιξαν και οι διάφορες ταυτότητες του/της Ζακ/Zackie Oh. Στη τελική δεν ήταν και τόσο δύσκολο να στραφούν τα βλέμματα αλλού αφού οι όροι: drag queen, gay, οροθετικός/ή προκαλούν τρόμο και αηδία σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ζόμπι μικροαστών και νοικοκυραίων που κάνουν το σταυρό τους κάθε φορά που περνάνε από εκκλησία ή βλέπουν παπά και μετά βιάζουν στα μπουρδέλα, μιας κοινωνίας που χειροκροτάει τα πογκρόμ της χ.α ενάντια των μεταναστών, μιας κοινωνίας που αθωώνει το βιαστή στη Κόρινθο, μιας κοινωνίας που μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας της Zackie έσπευσε να πει από μέσα της (και μια πλειοψηφία της και απ’έξω της): «Ντάξει άλλος ένας πούστης λιγότερος». Mιας κοινωνίας που απο τη μία ωρύεται για τους χρήστες ναρκωτικών, γιατί λερώνουν την εικόνα της πόλης και το τουριστικό της γόητρο, αλλά από την άλλη χαμογελάει συνένοχη στα δισεκατομμύρια των ναρκέμπορων όπως ο Μαρινάκης και Μπέος και τα βράδυα διασκεδάζει στα μπουζούκια πετώντας λουλούδια σε τραγουδιστές-χρήστες. Οι διαφορετικές ταυτότητες του Ζακ μπορεί να μην ήταν γνωστές την ώρα της δολοφονίας αλλά όταν είναι σε συνδυασμό με την ταξική προέλευση και τον τρόπο ζωής συνθέτουν τη φιγούρα ενός περιθωριακού, μίας απόβλητης της κοινωνίας και φυσικά ενός σώματος στο οποίο μπορεί να ασκηθεί εξουσία και βία, όχι μόνο από τους κρατικούς μηχανισμούς αλλά και από τον ορκισμένο στη τάξη και ασφάλεια μικροαστό. 

 

Όλο αυτό μας θυμίζει όλους/ες τους κοινωνικά απόβλητους/ες που έπεσαν θύματα αυτής της σάπιας κοινωνίας, όλες τις οροθετικές που διαπομπεύτηκαν, όλους και όλες τους/τις μετανάστ(ρι)ες που ξυλοκοπήθηκαν/δολοφονήθηκαν και πάνω από όλα μας θυμίζει πως απέναντί μας δεν είναι μόνο το κράτος και οι μηχανισμοί του αλλά όλοι οι Δημόπουλοι, οι Χορταριάδες και οι υποστηρικτές τους. 

Leave a Reply