Καταλήψεις για ελλείψεις, όχι για εθνικές συνειδήσεις

Το τελευταίο διάστημα στέλνονται ανώνυμα μηνύματα σε κινητά μαθητών ώστε να προβούν σε καταλήψεις σχολείων «για την Μακεδονία» την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Τα συγκεκριμένα SMS είναι ανυπόγραφα και βεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις. Εθνικιστικές καταλήψεις άρχισαν να ξεφυτρώνουν βέβαια και από τις προηγούμενες μέρες, κυρίως στην βόρειο Ελλάδα(στην Αθήνα ήταν ελάχιστα) με την στήριξη γονέων δημάρχων, παπαδαριού, και φυσικά ντόπιων φασιστών. Ελληνικές σημαίες, ήλιοι της Βεργίνας, μαίανδροι, σβάστικες,  συνθήματα των ειδικών δυνάμεων και επιθέσεις σε αναρχικούς και κομμουνιστές, συνθέτουν τον εθνικιστικό οχετό που έχει γεμίσει πολλά σχολεία του ελλαδικού χώρου.  

 

Είναι η πρώτη φορά που μαθητές και μαθήτριες κάνουν κατάληψη όχι για βασικές ανάγκες αλλά για ένα «εθνικό θέμα» που υποτίθεται ενώνει όλους τους Έλληνες και αυτό είναι ότι: « Η Μακεδονία είναι μια, και είναι Ελληνική». Εξαίρεση αποτελεί το γεγονός ότι το 1992, καθηγητές έκλειναν τα σχολεία, καθ’ υπόδειξιν του κράτους, για να κατεβάσουν τα παιδιά στα «ένδοξα» συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Μέχρι τώρα στα σχολεία επικρατούσε το πνεύμα της αμφισβήτησης, της άρνησης και του αγώνα σε οποιαδήποτε επιβολή και καταναγκασμό επιβαλλόταν μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος ακόμη και αν πολλές φορές εκδηλωνόταν με μια πρωτόλεια μορφή της λογικής του: «να χάσουμε καμιά ώρα μάθημα». Πρώτη φορά από το 1992, χάρις τους μηχανισμούς του βαθέους κράτους, μαθητές και μαθήτριες πορεύονται φωνάζοντας εθνικιστικά  και φασιστικά συνθήματα, με μπροστάρηδες μεγάλους φασίστες, κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες. Μάλιστα στις 29/11 στην Θεσσαλονίκη δεν δίστασαν να επιτεθούν στην κατάληψη 111. 

 

Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 08, όπου το μαθητικό κίνημα βγήκε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, βλέπουμε ότι το καρκίνωμα του εθνικισμού και του φασισμού μέσα στα σχολεία, που πάντα ήταν παρόν βέβαια, αλλά του καθιστόταν σαφές ότι δεν υπήρχε χώρος να εκδηλωθεί, σηκώνει κεφάλι με τρόπο απειλητικό. Φταίει η τόσα χρόνια υποτίμησή με αφορμή την κρίση, και η λογική ότι δεν φταίνε τα ντόπια αφεντικά αλλά η Μέρκελ και οι μετανάστες που μας τρώνε τις δουλειές. Φταίει που η ελληνική αστική τάξη μας πιπιλάει το μυαλό για την τουρκική προκλητικότητα, τον αλυτρωτισμό της(βόρειας) Μακεδονίας, και το πόσο καλό παιδί ήταν ο Κατσίφας. Όλα αυτά με στόχο να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα που επιτρέπει την συναίνεση στην συμμετοχή στο σφαγείο ενός επερχόμενου διακρατικού πολέμου που τα ελληνικά αφεντικά ευελπιστούν να κερδίσουν τίποτα ψίχουλα όντας μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Φταίμε στο κάτω-κάτω της γραφής εμείς, σαν ανταγωνιστικό κίνημα, που δεν ανταπεξήλθαμε, παρά τις προσπάθειες μας, στα γιγαντιαία καθήκοντα που θέτει η εποχή.

 

Δεν είναι όλα μαύρα! Υπάρχουν αρκετά σχολεία και μαθήτριες/μαθητές που δεν τσίμπησαν στην εθνικιστική παραμύθα, που αντιλαμβάνονται ότι έχουν κοινά προβλήματα με τους συμμαθητές/συμμαθήτριες τους στα βαλκάνια, που αισθάνονται αγανάκτηση και μίσος, όχι για τον μετανάστη δίπλα τους, αλλά για τους από πάνω και τα τσιράκια τους, τους φασίστες. Που όρθωσαν το ανάστημα τους μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα απέναντι στις εθνικιστικές καταλήψεις. Μπορούμε, με σωστή και επίμονη δουλειά να δημιουργήσουμε εκείνους τους όρους ώστε, να στείλουμε στον χρόνο-ντούλαπο της ιστορίας τους φασίστες μαζί με το σάπιο σύστημα που τους γεννά, τον καπιταλισμό.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Leave a Reply