(όχι και τόσο) περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο #ΕΚΠΑπλυντήριο

Τη παρασκευή 7 Δεκέμβρη κάποιος Καλλιτεχνικός Όμιλος Βιολογικού Αθήνας (?) έκανε ένα τυπικό φοιτητικό πάρτυ στο χώρο του Βιολογικού. Χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποιός είναι αυτός ο όμιλος και για ποιό λόγο χρειάζεται τα έσοδα από τα ποτά φανταζόμαστε ότι από το όνομα του λογικά θα είχε πάρει άδεια από το τμήμα για τη διεξαγωγή αυτής της χοροεσπερίδας. 
Τέλος πάντων γύρω στις 2 απ ότι μάθαμε (ωραίο στρογγυλό νούμερο) μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά έβαλε φωτιά σε κάδους στο δρόμο της πανεπιστημιούπολης. Ο δρόμος αυτός για όσους δεν γνωρίζουν είναι δρόμος αποκλειστικά της πανεπιστημιούπολης, που σημαίνει ότι δεν περνάνε αυτοκίνητα, εκτός από αυτούς που κινούνται λογικά για το πάρτυ. Οπότε μάλλον θα σκεφτεί κανείς ότι τα άτομα αυτά δεν είχανε κάποιο σκοπό (πχ μπλοκάρισμα δρόμου για συμπλοκή με την αστυνομία ή αλλιώς το γνωστό καγκελάκι) αλλά μάλλον ήπιαν πολύ και στο τσακίρ κέφι είπανε να το κάψουν λίγο παραπάνω. Από τη φύλαξη του πανεπιστημίου ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική αλλά μέχρι να έρθει κάποιοι φύλακες αποπειράθηκαν να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρα με αποτέλεσμα να έρθουν σε αντιπαράθεση με την ομάδα αυτή και ο ένας φύλακας να μαχαιρωθεί 4 φορές. Εκτός από αυτά κάποια στιγμή για την οποία δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής απολύτως τίποτα (κανένας μάρτυρας) σπάστηκε το τμήμα Γεωλογίας. 

 

Μέσα σε μερικές ώρες από το συμβάν (το πρωί δηλαδή) ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων», Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, και Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας» Δρ. Ευθύμης Λέκκας (και δεν βάλαμε όλους τους τίτλους) έβγαζε ανακοίνωση για τον “ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσβολών της έννοιας του Ακαδημαϊκού Ασύλου που καταστρατηγεί τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες. Θα προασπίσουμε με κάθε μέσο την ασφάλεια των φοιτητών, των στελεχών και των καθηγητών, την εκπαιδευτική διαδικασία και την διεξαγωγή της έρευνας σύμφωνα με το ήθος, τις παραδόσεις και την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών”.

 

Ντάξει πέρα από τις κλασικές αρλούμπες της ανακοίνωσης,ο Δρ. Λέκκας κάνει αυτό που αποδίδει τα μέγιστα στο να ανεβάσεις το κασέ σου στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να επενδύσεις στην ανομία και καταστροφολογία (ειδικά σε ένα προεκλογικό περιβάλλον). Τόσοι το έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι δυνατόν να λείπει και ο ειδικός επί καταστροφολογίας? Η υπόθεση όμως βρωμάει πολύ παραπάνω από μια απλή διόγκωση/στρέβλωση γεγονότων που έχουμε δει άπειρες φορές στο παρελθόν. Καταρχήν, ο λέκκας δεν είναι απλός καθηγητής, διευθυντής, αυτοκράτορας κλπ, είναι ένας από αυτούς που επενδύουν στη σύνδεση του στρατοαστυνομικού συμπλέγματος με το πανεπιστήμιο, καθώς πέρα από πολλά άλλα* διευθύνει και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους στρατιωτικών/αστυνομικών σχολών -και διαθέτει από τα υψηλότερα δίδακτρα στην ελλάδα-. Δεύτερον όσοι έχουν λίγο επαφή με την μηντιακή επικαιρότητα θα τον έχουν συναντήσει πολλές φορές σε πάνελ ραδιοφώνου και τηλεοράσεων λόγω πυρκαγιών, σεισμών κλπ. Η αυξανόμενη προβολή του, που πάει μαζί με τις διασυνδέσεις προφανώς συνεπάγεται και τα αντίστοιχα κονδύλια για κάθε ανάλυση/πρόληψη/αντιμετώπιση μιας κρίσης που βαφτίζεται φυσική καταστροφή. Και όπως κάθε σωστός μπίζνεσμαν χρειάζεται και το κατάλληλο χώρο για να επεκτείνει το μαγαζάκι του. Όταν το μαγαζάκι αυτό ειδικά απευθύνεται στο στρατό και στην αστυνομία θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους “επενδυτές” θα κυκλοφορούν ανενόχλητοι και ότι οι επενδύσεις τους επίσης θα είναι μη αμφισβητήσιμες.

 

Δύσκολα βέβαια θα αναλάβει η αστυνομία την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων. Και ίσως όχι λόγω κακών συμβολισμών, έτσι κι αλλιώς η ιστορία ξαναγράφεται, αλλά μιας ακόμη ευκαιρίας αύξησης του κέρδους των υπεργολάβων φύλαξης/καθαριότητας/κλπ που θα αναλάβουν τις διευρυμένες πια υπηρεσίες τους. Είναι γνωστό ότι οι εργολάβοι έχουν κονέ/συνεργάτες μέσα στους καθηγητές αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η προεδράρα έχει κάποια σχέση. 

Leave a Reply