Μεταναστευτικό, business as usual

Το έτος 2018 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι τουρίστες που έφτασαν στην ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από 30 εκατομμύρια (30.7 το πρώτο 11μηνο του 2019). Μάλιστα σε αυτό τον αριθμό δεν προσμετρούνται όσοι παραθέρισαν στην ελλάδα μέσω κρουαζιέρων, ο αριθμός των οποίων ήταν 5.5 εκατομμύρια για το 2019 (στοιχεία Ένωσης Λιμένων Ελλάδος).Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό για το 2018 ήταν 15.6 δισεκατομμύρια ευρώ (πάλι από το ΣΕΤΕ). Με τα προσωρινά στοιχεία του 2019 ο αριθμός παραμένει περίπου ο ίδιος (ενα εκατομμύριο πάνω, ενα κάτω δεν είναι και τόσο μεγάλη διαφορά) με τα έσοδα να αγγίζουν τα 17,86 δισ. ευρώ. Με έναν γρήγορο υπολογισμό βρίσκουμε ότι τα έσοδα των ελληνικών αφεντικών είναι από τα 500 με 600 ευρω ανά τουρίστα.

Με μια μέση παραμονή 7.7 ημερών καταλαβαίνουμε ότι κατα μέσο όρο υπάρχουν 700000 φιλοξενούμενοι ανα πάσα στιγμή στην ελλάδα. Προφανώς η εποχική διακύμανση είναι αρκετά μεγάλη, με το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός να είναι άνω του ενός εκατομμυρίου.

30 εκατομμύρια λοιπόν επισκέπτες, φιλοξενούμενοι ή όποια άλλη λέξη χαρακτηρίζει την ελληνική φιλοξενία πρός κάποιον ξένο (με λεφτά). 30 εκατομμύρια άνθρωποι που πρέπει να στεγαστούν, να τραφούν, να πιούν, να διασκεδάσουν και ό,τι άλλη δρστηριότητα έχει σκέφτει το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. 30 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν το ελεύθερο να κινηθούν, να μεθύσουν, να ξεδώσουν, ε και αν παρεκτραπούν και λίγο δεν πειράζει.

Μετά την επικών διαστάσεων απόκρουση των προσφυγικών κυμάτων στον έβρο και στα νησιά, η ΕΕ αποφάσισε την οικονομική επιβράβευση των σύγχρονων απογόνων του Λεωνίδα με ένα ποσό της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια αναλογία με βάση τον τουρισμό, τα χρήματα αυτά αντιπροσωπέυουν 1.1 με 1.4 εκατομμύρια φιλοξενούμενους. Με βάση και το μέσο χρόνο παραμονής ενός τουρίστα (7.7 μέρες) αυτό το ποσό αντιστοιχεί στη φιλοξενία 30.000 μετανάστων για ενα διάστημα ενός χρόνου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι από το 2015 και μετά οι μετανάστες στην ελλάδα είναι 83000 (το οποίο την κάνει 10η στη σειρα μεταξύ αναλογίας μεταναστών και ντόπιου πληθυσμού στην Ευρώπη) για τους οποιούς το ελληνικό κράτος και οι παρατρεχάμενοι τσέπωσαν 1.5 δισ σε ένα διάστημα 5 έτων, δηλαδή 300 εκατομμύρια το χρόνο.

Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν η ηρωική “μάχη” που έδωσαν τα ελληνόπουλα στα σύνορα ήταν μια καλά δουλεμένη αρπαχτή για κάποιους. Να είστε σίγουροι ότι δεν είναι λίγοι και οι φύλακες των συνόρων που έχουν κάνει και αυτά τα μαθηματικά στο μυαλό τους. Και αν όχι οι ίδιοι, σίγουρα αυτοί που τους φουσκώνουν με εθνική υπερηφάνια ή τους δίνουν ενα μεροκάματο να εμβολίσουν μια βάρκα, να βασανίσουν κάποιον μετανάστη, να κάψουν αποθήκες με ρούχα που προορίζονται για μετανάστες ή τραμπουκίσουν υπαλλήλους ΜΚΟ (ε δεν φτάνουν για όλους), δηλάδη οι τοπικοί ή εθνικοί δημαγωγοί και οι παρατρεχάμενοί τους.

Η επένδυση του μεταναστευτικού προφανώς έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τους παραπάνω απλούς υπολογισμούς. Και το ζήτημα ξεφεύγει από την καθαρά υλική βάση στην οποία το θέσαμε. Γιατί για τους μετανάστες και τις μετανάστριες η στέγαση δεν αφορά ξενοδοχεία και airbnb αλλά παραπήγματα και σκηνές. Η τροφή δεν είναι greek taverna, κατσίκακι και τζατζίκι αλλα πλαστικές μερίδες κετερινγκ (στην καλύτερη). Η διασκέδαση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο αφού ακόμα και οι θρησκευτικές παραδόσεις είναι στην πράξη απαγορευμένες, ενώ το ξέδωμα και η “παρεκτροπή” περιλάμβανει το ξύλο απο τους μπάτσους, τους λιμενικούς και τους φασίστες που εξωτερικέυουν τα απωθημένα τους και την ανωτερότητα της φυλής τους.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι μετανάστες αποτελέσαν, αποτελούν και θα αποτελούν τεράστιο κομμάτι της -νόμιμης και παράνομης- εργατικής τάξης (εννοώντας οτι εργάζονται) με αστείους, αν όχι ανύπαρκτους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

ΥΓ: Όλα τα έσοδα από τον τουρισμό αναφέρονται στα νόμιμα έσοδα…

Leave a Reply